Skattat honung

Idag har vi skattat honung = vi har knyckt honungen från bina.

Skattar-honung-1

Dom (Carina och Janne) börjar med att lyfta av delar av kupan.

Skattar-honung-2

Finns det tillräckligt med honung som bina har täckt över tro? Är den inte övertäckt, så kan den inte slungas än, för då blir det för hög vattenhalt i den. Jo, denna ramen dög.

Skattar-honung-3

Bina skakas av och dom som inte lät sig skakas av, borstades ner på skivan. Därifrån kryper dom snällt och lydigt upp och in i kupan igen. Dom ramar som ska slungas läggs ner i en plastlåda med lock och körs iväg till Carinas kompis, som har en slunga.

20140704_125217

Janne förbereder ramarna för slungning. Han drar ett verktyg med piggar över ramarna, så att cellerna öppnas (annars kommer inte honungen ut).

20140704_125124

Ramarna sätts sen ner i slungan. Det får plats fyra stycken i den samtidigt, sen sätts den igång, då snurrar dom och av centrifugalkraften, så slungas honungen ut i slungan …

20140704_130223

och rinner ner i en hink. Den grovsilas samtidigt, för det kommer alltid med lite vax och det vill vi ju inte ha i honungen. Man måste vända ramarna ett par gånger under slungningen också och inte köra slungan för fort, för då kan vaxkakorna gå sönder, men Carina har ju vanan inne, så det gick bra.

Sen silade vi den genom dubbla silar när vi hade kommit hem, men det glömde jag ta bild på, men det ser ut som en stor saftsil.

I morgon ska vi ympa den. Man ska ta upp en viss mängd och blanda i lite fin honung i den, för att den ska få rätt konsistens och sen ska den röras om två gånger om dan i ett visst antal dagar. Därefter kan man hälla upp den på burkar.

Jag hoppas att jag har lärt ut rätt nu!

4 svar till “Skattat honung”

  1. Kan tala om att det är en hel del otäckta ramar med honung kvar i kuporna, Så det bör bli lite till hösta. Nu är det sommarhonung, från skog och äng.