Falsk spettekaka

När jag vill göra åt med många ägg, brukar jag göra falsk spettekaka. Det är en ”långpannekaka”, som är ganska torr (lite spettekakeaktig), med nån syrlig glasyr ovanpå.

falsk_spettekaka

Falsk spettekaka  ca 35 bitar
Smet:    250 g margarin eller smör
              5 dl socker
              5 ägg
              5 dl potatismjöl
Glasyr:  3 dl florsocker o ca 6 tsk silad citronsaft. Dekorera gärna med strössel!

Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Arbeta in mjölet, lite i sänder till en jämn smet. Smörj en långpanna.

Bred ut ett ca 0,5 cm tjockt lager med smet i pannan. Grädda kakan vid 225° några minuter (tills det blir lite färg). Ta ut långpannan ur ugnen. Bred ett nytt lager med smet ovanpå det gräddade. Grädda kakan i ugnen igen. Fortsätt att växelvis breda ut smet och grädda i ugn, tills all smet är slut. Minska på undervärmen mot slutet av gräddningen.

Låt kakan kallna i pannan. Lägg på glasyren och ev strössel. Man kan smaksätta glasyren med vad man vill, t ex hallonsylt eller nåt annat gott. Låt glasyren stelna innan du skär upp den i lagom stora bitar.


 

Ett svar till “Falsk spettekaka”