14 Augusti

Just nu ligger vi på campingen i Karlsborg, men igår nattade vi hos min mamma och min bror.
Ingvar tog med oss på en rundvandring på sin arbetsplats, så jag tänkte att jag tar med er på en guidad tur där nu.
Han jobbar som reperatör, men gör dessutom lite allt möjligt, på en jättestor gård. Det står Vikens nötcenter på skylten, utanför Falköping. De sysslar mycket med försöksverksamhet.
På vägen dit visade han oss en annorlunda bikupa. Titta nu Carina!

Titta på nedersidan på höger sida. Själva kuporna är inne i husvagnen och hela vagnen kan lätt flyttas dit där det finns mycket blomningar. Ganska fiffigt, eller hur?
Det finns flera stora byggnader.

Till höger är det silos med kraftfoder i.

Här är det fack med olika sorters spannmål. Där kör man in med en traktor och hämtar. Ingvar ska sätta dit nån sorts gardiner eller rullportar framför, för att det inte ska damma ut så mycket när de fyller på. Spannmålet fylls nämligen på från ett rör uppe i taket i varje fack.

I det ena facket låg det bönor, som var krossade till mjöl, som sen blandas i fodret till kossorna. Bönorna har de själva odlat.

Denna byggnaden är återuppbyggd efter en brand för några år sen. Det är en lada där de bl a förvarar halm mm. Den är 20 meter bred och nästan 100 meter lång. Kan ni fatta att man kände sig liten där inne?

Inifrån. Ibland har de filmförevisningar där inne.

I en ladugård med 400 kor, strör man inte för hand till dem. Den här lilla maskinen kör man runt med och strör. Den kastar själv ut spånen lagom långt.

Det här tror jag att Ingvar anser som själva hjärtat i verksamheten, det är hans verkstad.

Två sådana här stora traktorer används för att hämta olika fodersorter, som hälls i ”blandare”. Det blandas 35 ton foder varje dag.

De röda grejerna är blandarna. Det är tre stycken.

Mjölkkarusellen. Här får det plats 24 kor samtidigt. Karusellen snurrar sakta, medan en person torkar juver, mjölkar ur några droppar för hand och sätter på mjölkmaskinen. När kon är färdigmjölkad lossnar mjölkmaskinen automatiskt. Korna står på kö och vill in och bli mjölkade.

Korna går fritt mellan båsen och kan gå och äta eller vila när de vill. Däremot kan de inte äta ur vilken balja de vill. De har ett halsband där det är programmerat vilken balja de får äta ur och hur mycket de får äta. Tack vare detta kan de ge olika kor, olika sorters foder, och alltså göra en massa olika försök med olika foderblandningar och se vad som fungerar bäst eller är mest ekonomiskt.

De har kommit underfund med att nyfödda kalvar mår bäst utomhus. De har var sin liten hydda som de kan ligga i om de vill. Efter att de började med detta har de sluppit lunginflammationer mm på kalvarna.

När kalvarna har lärt sig dricka mjölk själva, får de komma till en större hydda, som flera delar på.

Därinne kan de gå in i en liten fålla och dricka mjölk ur en stor napp. Kalvarna har också halsband, som är programmerade, så att de får rätt mängd med mjölk.

En bild till från ladugården inifrån, bara för att visa hur stort det är.

Jag glömde visa fodervagnarna. Här hänger det tre stycken fodervagnar i taket, som själva åker till blandarna (de där stora röda ni såg tidigare) och hämtar exakt så mycket foder, som de är programmerade att hämta. Därefter åker de ut i ladugården, de vet precis vart de ska åka och så delar de ut maten till korna.

Gödslet då? Jo det hamnar i sex stycken jättestora gödselbrunnar, där det omvandlas till fordonsgas och skickas i rör in till Falköping.

Från det här lilla rummet sköts hela ”skitanläggningen”. Ingvar och Janne står och tittar på datorn och får ett litet felmeddelande, som Ingvar kommer att rätta till.
Ja, det var många bilder idag. Min guidning är tyvärr inte lika bra som den vi fick av Ingvar, men ni fick i alla fall lite inblick i hur det går till på en sån här stor gård.
Jättestort tack Ingvar!

4 svar till “14 Augusti”

  1. Oh… fina bilder på STORA maskiner, rum och massa djur. häftig ”bikupa”. Kram